Laminaat leggen: stappenplan en tips voor de (on)handige Harry

Laminaat is een aanwinst voor je woning. Want het is mooi, onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Maar voordat je ervan kan genieten, moet het natuurlijk gelegd worden. En dat kan je perfect zelf. Het maakt niet uit of je een ervaren doe-het-zelver bent of twee linkerhanden hebt. Met ons stappenplan lukt het je zeker!

Waarom laminaat zo’n goede keuze is

Misschien heb je je vloer nog niet gekocht en twijfel je nog tussen laminaat en een andere vloersoort. Dan kunnen wij je vertellen dat laminaat een van de makkelijkste vloeren is om zelf te leggen. Voor het werk hoef je het dus niet te laten.

Daarnaast heb je met laminaat een slijtvaste vloer die je in een mum van tijd schoonmaakt. Omdat het verkrijgbaar is in heel veel verschillende kleuren en designs, past het ook nog eens perfect in iedere ruimte.

Zorg voor een bijzondere sfeer met een uniek legpatroon

Met laminaat kan je lekker creatief zijn. Want je kan het in verschillende leuke patronen leggen. Zo krijgt je interieur een nog uniekere uitstraling. Het is wel belangrijk om op voorhand te bepalen welk legpatroon je wil, want je hebt er speciale pakketten voor nodig. Dit zijn de mogelijkheden:

Visgraat

De visgraat is een van de meest geliefde legpatronen. Het geeft je interieur een karaktervolle en klassieke uitstraling. Is je kamer klein? Kies dan voor een kleiner visgraatpatroon.

Hongaarse punt

De Hongaarse punt lijkt een beetje op de visgraat, maar is toch nog anders. Dit legpatroon werd reeds in de zeventiende eeuw gebruikt in balzalen. Met de Hongaarse punt geef jij je kamer dezelfde luxueuze uitstraling.

Diagonaal

Wil jij een ruimte een speelse look geven? Dan is het diagonaal legpatroon iets voor jou. Je legt de planken op dezelfde wijze als bij een rechte opstelling, maar de uitstaling is helemaal anders. Een diagonaal legpatroon laat de kamer er tevens groter uitzien.

Laminaat leggen: stappenplan en benodigdheden

Heb je een legpatroon uitgekozen dat je mooi vindt? Dan is het tijd om de benodigdheden te verzamelen en je laminaat vloer te leggen. Hieronder vind je een handig lijstje en een stappenplan!

Benodigdheden

 • Meetlat
 • Potlood
 • Hamer en stootblok
 • Zwaaihaak
 • Zaag
 • Afstandshouder
 • Afplaktape
 • Ondervloer
 • Laminaat
 • Handschoenen
 • Vochtwerende folie

Stappenplan laminaat leggen

Stap 1: Bereid de ondergrond voor

Allereerst dien je de ondergrond goed voor te bereiden. Het is namelijk belangrijk dat deze hard genoeg is om de vloer te kunnen dragen. Oneffenheden groter dan 3 millimeter moeten geƫgaliseerd worden. Daarvoor kan je egalisatiemortel gebruiken.

Stap 2: Breng de folie en ondervloer aan

Is je ondergrond egaal? Breng dan de vochtwerende folie aan. Bevestig vervolgens de ondervloerplaten met de korte kanten tegen elkaar. Snijd de laatste plaat die te lang is af en gebruik het stukje voor het begin van de volgende rij.

Stap 3: Bepaal de richting van het laminaat

Voordat je begint met laminaat leggen, dien je de legrichting te bepalen. Als je het in de lengte plaatst, ziet de ruimte er langer uit. Leg je de planken in de breedte? Dan oogt de kamer breder.

Stap 4: Begin met laminaat leggen

Nu mag je de eerste baan laminaat planken leggen. Het is belangrijk dat je begint in de hoek van de ruimte. Leg de eerste plank met de kant van de veer naar de muur. Houd daarbij een afstand van 10 tot 15 millimeter van je muur. Dat doe je eenvoudig met behulp van afstandshouders. Na de eerste legplank mag je de andere planken met de kopse kant tegen elkaar leggen. Ben je aan het einde van de baan? Zaag de plank dan af.

Stap 5: Breng de tweede baan laminaat planken aan

Begin de tweede baan met het afgezaagd stukje van de laatste plank van de eerste baan. Maar let op: het eerste deel mag niet korter zijn dan 30 centimeter. Als dat wel zo is, dien je een nieuwe plank doormidden te zagen en deze te gebruiken. Sluit de tweede baan gekanteld op de eerste aan en klik de planken naar beneden. Leg vervolgens de rest van het laminaat.

Stap 6: Leg de laatste baan

De laatste planken die je legt, moeten exact op maat gezaagd worden. Dat doe je het best met een laminaatsnijder, maar je kan ook een decoupeerzaag gebruiken. Houd er opnieuw rekening mee dat je bij de muren ruimte moet overlaten.

Wat kost laminaat leggen?

Het grote voordeel van zelf laminaat leggen is dat je heel wat geld uitspaart. Je hoeft immers enkel voor je laminaat te betalen. Dit kost je gemiddeld tussen de 4 en 15 euro per vierkante meter. Schakel je een professional in? Dan betaal je al gauw 20 euro per vierkante meter. En daar zijn de kosten voor het bevestigen van de plinten nog niet bijgerekend!

Tips om laminaat te leggen

Om je helemaal voor te bereiden op het laminaat leggen, geven wij je nog enkele handige tips!

Tip 1: Koop te veel laminaat

Je koopt beter wat meer laminaat, omdat je te maken krijgt met zo’n 10% zaagverlies. Bovendien kan er altijd iets verkeerd lopen. Als je meer laminaat voorziet, ben je daarop voorbereid.

Tip 2: Laat het laminaat acclimatiseren

Het is belangrijk om het laminaat eerst 48 uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar je het gaat leggen. Op die manier voorkom je een bolstaande vloer.

Tip 3: Koop een aparte ondervloer

Bij laminaat krijg je vaak een ondervloer, maar deze is meestal niet zo goed. Als je wil zorgen voor een optimale isolatie, koop je het best een aparte ondervloer.

Tip 4: Kies laminaat in het daglicht

Zoek laminaat uit in het daglicht. Op die manier krijg je een betrouwbaar beeld van de kleur en kom je niet voor verrassingen te staan!

Tip 5: Gebruik laminaat uit verschillende verpakkingen

Gebruik laminaat uit verschillende verpakkingen door elkaar heen. Als er dan een kleurverschil is, valt het niet op.

Laminaat leggen in stappen en plank voor plank

Hoelang duurt laminaat leggen?

Hoelang het duurt om laminaat te leggen, hangt af van de grootte van de ruimte en het legpatroon. Doorgaans neemt het een hele dag in beslag. Het is vooral het afzagen van planken dat veel tijd kost.

Meestal wordt het dan ook door twee personen gedaan. Zo kan de ene persoon laminaat leggen, terwijl de andere zaagt. Als je het liever alleen doet, kan dat natuurlijk ook. Het duurt dan wel een beetje langer. Maar dankzij ons stappenplan gaat het ongetwijfeld vlot vooruit. Wij wensen je alvast veel klusplezier!

Scroll naar boven