Een vloerkleed is een aanvulling op het interieur: het creëert samenhang, warmte en sfeer. Ook werken zachte hoogpolige kleden als magneten, kinderen spelen er graag op en huisdieren doen er hun dutje. Vuil rammelt daardoor regelmatig aan de poort en nestelt zich in de stof. We geven je een aantal tips voor het effectief schoonmaken van een vloerkleed.
We kennen allemaal die momenten waarin Murphy’s wet in werking treedt. Je schaart je gezellig met een hapje en een drankje rond je vloerkleed en ziet je glas wijn richting het kleed tuimelen, maar het is al te laat om in te grijpen. Ook koek- en broodkruimels, modder en hondenharen verdwijnen tussen de stof. Een vloerkleed vereist daarom de nodige schoonmaakaandacht.
Stofzuigen
Als een vloerkleed smoezelig oogt, is een stofzuigsessie een logische handeling. En soms lijkt een vloerkleed op het eerste oog smetteloos en schoon, maar dat is vaak slechts schijn. In de vezels van de stof – vooral bij hoogpolig tapijt- hoopt vuil zich op. Er wordt op vloerkleden geleefd, geknoeid met eten en drinken én het kleed wordt soms met vieze schoenen bewandeld. Regelmatige stofzuigen is daarom aan te raden: stofzuig het kleed in ieder geval twee keer per week.
Door het vloerkleed met de stofzuiger te behandelen, haal je het grofste vuil weg. Maar let op: doe dit niet met de Franse slag, besteed echt aandacht aan de handeling. Beweeg de stofzuiger meerdere keren langzaam over het vloerkleed, zodat zo veel mogelijk vuil wordt opgezogen. Door het opzetstuk eraf te halen en het kleed met de telescoopbuis te behandelen, wordt het vloerkleed stukken schoner. Het is even een werkje, maar zo haal je echt het meeste uit je stofzuigsessie.
Tapijtreiniger
Gemorste drink- of eetvlekken op het kleed haal je er waarschijnlijk direct al met een natte doek af, maar soms is een vlek zo hardnekkig dat er grover geschut ingezet moet worden. Dan is het tijd om de tapijtreiniger ter hand te nemen. Ook uit hygiënisch oogpunt is het aan te bevelen de tapijtreiniger er eens in de zoveel tijd bij te pakken.
Misschien heb je zelf een kant-en-klare tapijtreiniger in je schoonmaakkastje staan, zoals HG, maar als dat niet het geval is, maak je makkelijk zelf een tapijtreiniger met de ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt.
Azijn en water
Voor het zelf maken van een goedwerkende tapijtreiniger heb je slechts twee ingrediënten nodig: een deel azijn op ongeveer tien delen water. Breng het aan met een borstel en schrob het kleed goed schoen. Met een vochtige doek wrijf je vervolgens na. Let op: is jouw vloerkleed gemaakt van een kwetsbare stof? Dan moet je er rekening mee houden dat azijn te bijtend kan zijn. Kies dan voor een ander schoonmaakmiddel.
Vanish
Ook een doeltreffende manier voor het reinigen van vloerkleden, is schoonmaken met behulp van Vanish. Vanish heeft een speciale sprayreiniger speciaal voor vloerkleden op de markt, die gemakkelijk in het gebruik is. Verstuif de spray over het kleed, laat het maximaal vijf minuten inwerken en daarna opdrogen. Je kunt vervolgens weer genieten van een fris en schoon vloerkleed.
Groene zeep
Al decennialang is de vooraanstaande groene zeep een onmisbare krachtpatser. Deze zeep bevat geen agressieve stoffen en is daarom erg geschikt voor het mooi houden van vloerkleden. Vul een emmer met lauwwarm water en voeg er een beetje groene zeep aan toe. Dep de vlek met behulp van een spons tot de vlek weg is. Dep het kleed daarna met een schone theedoek en laat het drogen aan de lucht.
Soda
Baking soda is in te zetten voor verschillende doeleinden. Het schoonmaken van je vloerkleed is er één van. De handeling is simpel: strooi wat baking soda over het kleed, wrijf het product erin met een doek en laat het middel een uur tot een nacht inwerken. Vervolgens zuig je de soda op met de stofzuiger. Easy does it. Baking soda is bovendien veilig te gebruiken, ook op kwetsbare stoffen, en is dus een goede keuze voor het schoonmaken van jouw vloerkleed.
Schoonmaken met stoomreiniger
Doordat een vloerkleed intensief wordt gebruikt, is een tweejaarlijkse schoonmaakbeurt met een stoomreiniger aan te raden. Zo blijft jouw vloerkleed écht brandschoon, vrij van sleetse plekken en onaangename geurtjes. Een stoomreiniger zet net even dat tandje bij: de hete stoom doodt micro-organismen en is daarom zeer effectief. Nadertijd is het kleed weer speelproof en kunnen kinderen er veilig naar hartenlust op spelen.
De aanschaf van een stoomreiniger is een lonende investering als je een vloerkleed hebt en wilt dat de accessoire lang meegaat. Wil je om welke reden dan ook zelf geen stoomreiniger aanschaffen, dan kun je er ook een huren bij de winkel. De meeste bouwmarkten verhuren tegenwoordig tapijt- of stoomreinigers. Handig!
Onvermijdelijke ongelukjes
Ongelukjes met eten of drinken op vloerkleden zijn onvermijdelijk. Logisch, er wordt tenslotte geleefd binnenshuis en dat gaat nou eenmaal gepaard met eet- en drinkvlekken. Neem je bovenstaande tips in acht, dan geniet je zo lang mogelijk van een mooi en schoon vloerkleed om je voeten aan te warmen, je woonkamer sfeer te geven en de akoestiek in een ruimte te verbeteren.