De keuken is een belangrijk deel van het huis. Er wordt gekookt, gegeten en geleefd. Dus wanneer die keuken niet helemaal meer is wat het was, dan is de keuze om er iets aan te doen al snel gemaakt. En hoewel je dan misschien zou denken dat je keuken slopen en vervangen de enige oplossing is, is dit niet helemaal waar. Want tegenwoordig kun je je keuken ook een mooi, nieuw uiterlijk geven met wrappen! In deze blog bespreken we wat wrappen is, hoe je het zelf of door iemand anders kunt laten doen en handige tips voor het mooiste resultaat.
Wat betekent het wrappen van je keuken?
Kortgezegd betekent wrappen dat je de keukenkasten en ladefronten beplakt met plakfolie. Het geeft meerdere voordelen: naast dat je je keuken op een simpele manier een nieuw uiterlijk kunt geven, kost het vaak ook minder geld. Ook zijn de mogelijkheden voor de folie eindeloos, waardoor het voor verschillende stijlen een goede keuze is. Via verschillende webshops en winkels is er veel verschillende keuze in plakfolie, en die keuzes worden alleen maar breder. Of je nu voor een simpele, matte kleur wil gaan of juist een kek design; alles is mogelijk!
Kun je ook zelf je keuken wrappen? Zo ja, wat zijn de tips hiervoor?
Als je een beetje handig bent, en je het leuk vindt om je keuken zelf een metamorfose te geven, dan is dit zeker een optie. Voor het zelf wrappen van je keuken heb je de volgende dingen nodig:
- Schone keukendeuren en ladefronten
- Voldoende plakfolie
- Een schroevendraaier
- Heel fijn schuurpapier
- Een stanleymes
- Een viltje of een plastic pasje
- Een föhn
Hoe ga je te werk?
- Pak de schroevendraaier, en begin met alle keukenkastjes die je wilt beplakken los te schroeven. Verwijder ook de handgrepen.
- Haal vervolgens de keukenlades uit de keukenblokken, verwijder ook hiervan de handgrepen.
- Pak de stofdoek en een goede ontvetter, en maak de deurtjes en de ladefronten zo schoon mogelijk.
- Schuur dezelfde oppervlakken die je zojuist hebt schoongemaakt zo glad mogelijk met het fijne schuurpapier. Poets daarna het overtollige stof wederom weg.
- Meet de oppervlakken die je wilt beplakken op, en knip de folie op de juiste maat.
- Leg de keukenfolie op de grond, en trek voorzichtig aan het beschermlaagje een stukje weg. Leg hier bijvoorbeeld een deurtje op, en plak dit begin goed vast.
- Strijk de folie goed glad, wanneer je luchtbellen weg wilt krijgen kun je het beste het pasje of het viltje gebruiken.
- Draai het deurtje met de folie eronder nu om, zodat je de folie aan de bovenkant hebt. Trek vervolgens de bovenste laag van de folie eraf, zodat de bescherming eraf gaat. Strijk glad met het viltje of pasje.
- Pak de föhn, en blaas de zijkanten van de folie voorzichtig naar beneden. Plak deze zijkanten vervolgens aan de onderkant van het deurtje.
- Om te voorkomen dat de folie loskomt, is het verstandig om de stukken die je beplakt ongeveer een uur te laten staan. Hierna kun je de onderdelen weer op de juiste plek monteren, en de handgrepen opnieuw aanbrengen.
Handige tips voordat je gaat beginnen:
- Zorg ervoor dat je keukendeuren en ladefronten goed schoon zijn voordat je begint. Dus geen stof of vet, want dit betekent dat tijdens het plaatsen van de folie de kans op luchtbellen en andere onregelmatigheden groter is. Een belangrijk gegeven: hoe schoner het oppervlak, hoe mooier het resultaat.
- Bij het schoonmaken van het oppervlak, is het beter om niet al te agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Naast dat dit niet nodig is, kan het ook je keuken beschadigen. Dit is erg zonde. Vaak is een stofdoek en een goede ontvetter al genoeg.
- Zorg ervoor dat je een goede kwaliteit folie aanschaft. Het is erg aantrekkelijk om zo goedkoop mogelijk te werken, maar dan is het wel fijn als je je keuken met goed materiaal bewerkt. Dan krijg je namelijk ook het mooiste resultaat.
- Schakel bij twijfel altijd hulp in. Hoe handig je ook bent, misschien weet je toch niet helemaal hoe je de folie moet aanbrengen, of hoe je het beste je keuken kan bewerken. Dan is het beter om eerst te overleggen met iemand, voordat je de folie aanbrengt. Het resultaat is namelijk het mooiste als het in één keer lukt, daarnaast voorkomt het een hoop onnodige frustraties. Vraag desnoods of iemand samen met je de keuken wrapt!
Hoe kun je je keuken door iemand anders laten wrappen?
Vindt je het wrappen van je keuken te ingewikkeld, of wil je de klus gewoon liever overlaten aan een professional? Dan is het ook mogelijk om iemand anders te vragen. Als je geen familielid of kennis hebt die toevallig goed is in het wrappen van keukens, dan kun je ook een bedrijf inhuren. Er zijn tegenwoordig meerdere bedrijven te vinden die hier gespecialiseerd in zijn. Jij kiest bijvoorbeeld de folie uit die je mooi vindt, en maakt met het bedrijf verdere afspraken hoe het aanbrengen en monteren gaat. Naast dat dit een handige optie is, weet je (indien het een betrouwbaar bedrijf is) ook zeker dat het op een goede manier wordt aangebracht.
Zoals hierboven in de laatste zin is aangegeven, is het belangrijk dat je wel weet dat het om een betrouwbaar bedrijf gaat die weet hoe het moet. Je keuken is een prominent meubel in je woning, waar je vaak tegenaan kijkt. Het is dan erg zonde als de folie niet professioneel wordt aangebracht, en er fouten worden gemaakt. Controleer daarom voordat je afspraken maakt en betaald eerst goed hoe een bedrijf te werk gaat, en wat eventuele garanties zijn bij fouten. Dit voorkomt vervelende situaties, en zorgt ervoor dat je sterker in je schoenen staat bij klachten. Bekijk voor een goed beeld reviews op internet, of vraag mensen in je omgeving of zij goede adressen hebben. In ieder geval geldt: bij twijfel, niet doen.
Wat kost meer geld; zelf je keuken wrappen, of dit door iemand anders laten doen?
Dit is afhankelijk van hoe groot je keuken is, en wat je specifieke wensen zijn. Zelf keukenfolie aanschaffen begint bij de meeste websites vanaf 25,- per 50 cm. Dan is het natuurlijk wel fijn als je het zelf goed kunt aanbrengen, zeker als je je hele keuken wilt aanpakken. Het maken van fouten en eventueel opnieuw beginnen kost dan extra geld omdat je ook nieuwe folie moet gebruiken.
Als je het wrappen van je keuken door een professional laat doen, dan moet je naast de folie ook er rekening mee houden dat er kosten worden gerekend voor het aanbrengen ervan en andere zaken. Denk hierbij aan de voorrijkosten, of de reisafstand voor het bedrijf. Voordeel hiervan is dat alles al inbegrepen is en je ook zeker weet dat het professioneel gebeurd.
Wat in ieder geval zeker is, is dat je keuken wrappen goedkoper is dan het volledig laten renoveren van je keuken. Gemiddeld kost een keuken vervangen 5000,-, terwijl je al vanaf 900,- je keuken volledig kunt laten wrappen. Twijfel over wat het beste is? Overleg goed met mensen die er verstand van hebben, zodat je weet wat er moet gebeuren én je ook het langst plezier hebt van je keuken.